Wist je dat je gedachten (oftewel je mindset)ook een sterke invloed hebben op je eetgedrag?
Je eet bijvoorbeeld meer als je afgeleid bent. En je zit minder snel vol als je denkt dat een voedingsproduct
minder calorieën bevat dan daadwerkelijk het geval is.
Dit is ook wetenschappelijk onderbouwd:
Bijna tien jaar geleden deden psychologen aan de Universiteit van Yale een heel interessant onderzoek [1].
Verschillende respondenten kregen een milkshake. De ene groep kreeg te horen dat de shake 620 kilocalorieën bevat en de andere groep werd verteld dat de shake calorie-arm is met maar 140 kilocalorieën. Wat de deelnemers niet wisten, was dat alle shakes 320 kilocalorieën telden en gelijk waren in voedingswaarden.
Wat dit onderzoek zo interessant maakt is dat de groep die dacht dat de milkshake energierijk is zich langer vol voelde dan
de groep die dacht dat het weinig calorieën telde.
Ook kwam er uit het onderzoek naar voren dat de verwachting van de respondenten de aanmaak van het hongerhormoon ghreline beïnvloedde. Die lag namelijk hoger bij de groep die dacht dat shake weinig calorieën had. Oftewel: de groep die dacht dat de shake weinig calorieën bevatte, had sneller honger.
Dit onderzoek laat onomstotelijk zien dat gedachten de aanmaak van het hongerhormoon ghreline kunnen beïnvloeden.
Wat er weer voor kan zorgen dat je op een later moment meer of minder gaat eten.
Maar dit is niet het enige voorbeeld .....
Ook gedachteloos eten kan ervoor zorgen dat je meer eet dan je nodig hebt. Dit is ook in verschillende onderzoeken aangetoond. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een experiment van Suzanne Higgs dat respondenten die tijdens de lunch werden afgeleid met het lezen van een tijdschrift later meer koekjes namen dan de respondenten die heel mindful de lunch opat [2]. Wat die eerste groep respondenten deed wordt ook wel ‘mindless eating’ genoemd.
Een belangrijke verklaring hiervoor is dat de herinnering van een maaltijd gevolgen heeft voor hoe vol je zit. En dit heeft weer invloed op hoe veel je bij de volgende maaltijd gaat eten [2]. Ben je je minder bewust van wat je hebt gegeten, dan kan dat je verzadigingsgevoel verstoren.
Vind je het ook soms zo lastig om van lekker eten af te blijven?
Ook dit kan komen door je mindset.
Dit heeft hoogleraar Anne Roefs bijvoorbeeld onderzocht in een fascinerende studie [3]. In dit experiment werden verschillende deelnemers onder een FmRi-scanner gelegd. Ze kregen de opdracht om plaatjes te beoordelen van lekker eten. De ene groep ging zich focussen op de vorm van het eten en de andere groep op hoe lekker het zou smaken. Anne hield vervolgens nauwlettend in de gaten welke delen in de hersenen actief werden. Ze was hierbij voornamelijk geïnteresseerd in of bepaalde circuits die samenhangen met het gevoel van beloning gingen oplichten.
Het viel haar vervolgens op dat beide groepen heel anders reageerden. Bij de groep die zich focuste op de vorm van het voedsel werd het beloningssysteem helemaal niet actief. Maar bij de andere groep, die moest beoordelen in hoeverre ze dachten hoe lekker het eten op het plaatje zou smaken, zag ze wel een duidelijke activering van dit systeem.
Dit resultaat is niet nieuw. Want ook een ander onderzoek laat zien dat deelnemers die aan het afvallen waren minder aandacht voor snacks hadden wanneer ze een gezondheidsmindset hadden in plaats van een hedonistische mindset. Bij een gezondheidsmindset richt je je vooral op hoe voedzaam een voedingsproduct is en bij een hedonistische mindset gaat je aandacht naar hoe lekker het is [4].
Wanneer jij veel last hebt van emotie-eten dan is bij jou het beloningssysteem dus actief.
Je hebt stress, dus je beloont jezelf, je bent alleen dus je hebt iets lekkers verdient.
In de podcast heb je gehoord dat je altijd een keuze hebt.
Je kunt er voor kiezen om een andere mindset te creëren.
Waar kies jij voor?
Bronnen:
[1]Crum, A.J., Corbin, W.R., Brownell, K.D. & Salovey, P. (2011). Mind over milkshakes: Mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response. Health Psychology, 30, 424-429.
[2]Higgs, S., & Spetter, M. S. (2018). Cognitive control of eating: the role of memory in appetite and weight gain. Current obesity reports, 7(1), 50-59.
[3]Oratie Anne Roefs ‘How your mind can beat the power of food’, geraadpleegd op 12 oktober 2020, via: https://www.youtube.com/watch?v=jPpqbcfSyXo&t=2997s.
[4]Werthmann, J., Jansen, A., Roefs, A. (2016). Make up your mind about food: A healthy mindset attenuates attention for high-calorie food in restrained eaters. Appetite, 105, 53-59.
Gratis Afslank Gesprek? 👇